W czasach obecnych alergie związane z jedzeniem pojawiają się częściej niż kiedyś. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu stanów również stoi na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych objawów, które mogą wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, częste biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek nietolerancji na gluten może pojawiać się też anemia wywołana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać wymienionych symptomów. Istnieje w końcu możliwość wykonania właściwego testu. W oparciu rezultat potrzebne mogą być modyfikacje jadłospisu, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu musimy wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnorodnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym czytaniu listy składników produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich dań, co do których nie posiadamy wiadomości w zakresie zawartości. Zarówno w przypadku żywności, jak i leków.
Chcesz dowiedzieć się jakie produkty są zabronione a jakie dozwolone w diecie bez glutenu, czytaj dalej
Różnego rodzaju konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak smucić. Bezglutenowe pożywienie są obecnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale także w hipermarketach. Prócz tego sporo piekarnii prowadzi sprzedaż bezglutenowe wypieki. W menu korzystnie umieścić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Dietę uczulonego na gluten również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet unikanie słodyczy. Życie osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu wymaga większej ostrożności w wybieraniu żywności oraz leków.