Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a gruntownie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, lecz również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednak równolegle nie zmienia własnego łagodnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
przepisy z mozzarellą
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – naprawdę warto dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.