Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, żeby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. kawa parzona czy z ekspresu Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film