Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których posiłków.
Wino różowe
Które wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.