Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, ale także kapitalnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w parne dni.

Kulki lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z należytą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną dawką malin czy też jakimś interesującym sosem owocowym. To wyśmienita alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Akcesoryjnym walorem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być pod każdym względem zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są imponującą przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu